Waarom archetypes belangrijk zijn


Sterke merken hebben altijd en overal dezelfde uitstraling
Die keer dat je probeerde net zo perfect te werken als je collega, terwijl snelheid meer je kracht is dan perfectie. Die avond waarop je de lachers op je hand wilde krijgen met een grap, terwijl je liever onder vier ogen diepzinnige gesprekken voert. Of die vergadering die je met kromme tenen in de soep zag lopen. Want je besloot je eens bescheiden voor te doen. Je anders voordoen dan je bent. Het loopt meestal uit op een flop. Je brengt mensen om je heen ermee in verwarring. Ze weten niet wat ze aan je hebben.
Datzelfde geldt ook voor bedrijven en organisaties. Sterke merken hebben altijd en overal dezelfde uitstraling. Het merk roept bij iedereen hetzelfde gevoel op. Hoe krijg je dat voor elkaar? De eerste stap om dit te bereiken, is bepalen wat je uit wilt stralen. Je wilt authentiek zijn. Je wilt uitstralen wie je echt bent. Je stelt de vraag: Wie is mijn bedrijf of organisatie? Je weet al wat je doet. Belangrijker om te weten, is waarom je het doet en hoe je het doet.

Jezelf omschrijven
Dat waarom en hoe kun je vastleggen in je kernwaarden. Het woord “thuiszorgorganisatie” zegt niet genoeg. Ben je een vriendelijke zorgorganisatie of meer een professionele. Je kiest speerpunten waar je je op richt. Dat maakt je herkenbaar voor je stakeholders. Veel organisaties gebruiken drie woorden om zichzelf te omschrijven. Hun kernwaarden. Een probleem hierbij is, dat het abstract blijft voor de stakeholders. Mensen hebben geen beeld bij een organisatie die professioneel, dichtbij en high-tech is. Het lijken drie losse termen die niet veel met elkaar te maken hebben. Hoe roep je nu één samenhangend beeld op van die eigenschappen?

Jung
Je wilt verschillende kernwaarden vangen in één term. Wanneer je die term noemt, roep je bij de stakeholders meteen het juiste beeld op. Je bedrijf of organisatie voelt als een persoon die ze goed kennen. Het is daarom nog niet zo gek om je bedrijf of organisatie te omschrijven als een persoon. Bij een avonturier, een specialist of een levenslustige hebben we meteen een heleboel associaties. Deze karakters, die we allemaal kennen, zijn in kaart gebracht door Carl Jung (1875-1961). De karakters, ook wel archetypes, van Jung kennen we allemaal. Je ziet ze terug in de meeste bekende verhalen. Ze wekken een bepaald gevoel op. Een avontuurlijk bedrijf geeft je een gevoel van vrijheid, een beschermend bedrijf een gevoel van veiligheid en een levenslustig bedrijf maakt je vrolijk. Jezelf typeren met een bepaald archetype maakt je organisatie herkenbaar. Bedrijven en organisaties die zich consequent als een bepaald archetype gedragen, zijn succesvoller. Hun stakeholders weten wat ze aan ze hebben.

Archetypes
In welk archetype herken je jullie organisatie?
> Avonturier
> Leider
> Regisseur
> Specialist
> Beschermer
> Verzorger
> Hartelijke
> Levenslustige

In de praktijk
Het karakter van je merk komt overal terug. Je logo en huisstijl stralen het uit, het bepaalt de toon van je communicatie en je merkt het aan het gedrag van je medewerkers. Verder bepaalt het de keuzes voor wat je wel en niet wilt doen binnen je organisatie of bedrijf. Het karakter vormt een heldere richtlijn. Wanneer je een duidelijk karakter uitstraalt, trek je de juiste nieuwe medewerkers aan. Ze vormen een hecht team, omdat ze verbinding voelen met het karakter van je merk. Klanten weten je makkelijker te vinden, ze willen graag bij je horen. Zo bouw je een hechte community rond je merk. 

Archetype bepalen
Je bepaalt je archetype door goed na te denken over wie je bent. Het is handig als een extern iemand daarbij met je meedenkt. Het liefst iemand met ervaring. Wij, van Treffend en co, helpen je graag! We stellen je archetype samen met je vast en bouwen daarna op die basis een sterke communicatiestrategie. Hiervoor hebben we onze speciale identiteitscan laten ontwikkelen. Zodat jij herkenbaar en inspirerend bent voor al je stakeholders! 

Bron foto: Library of congress