In 7 stappen naar een productieve dag 


Je wilt elke dag zo veel mogelijk betekenen voor je klanten. Daarom vandaag wat inspiratie voor een productieve dag.    

Stap 1. Ruim op.
Opruimen doe je door de volgende regel toe te passen: Alles een plek en alles op z’n plek. Je begint met je bureau. Bedenk voor elk voorwerp op je bureau een plek. Maak stapels. Bijvoorbeeld: een stapel voor in de prullenbak, een stapel voor mee naar huis, een stapel voor in de kast en een stapel voor collega’s. Leg vervolgens alles daar waar je het hebben wilt. Zo schep je ruimte op je bureau. Maar ook in je hoofd.
Op je pc pas je dezelfde regel toe. Bedenk voor elk bestand een plek. Plaats bestanden in de juiste mappen. Maak zo nodig nieuwe mappen aan. Gooi bestanden weg die je niet nodig hebt. Én geef elk bestand een duidelijke naam. Begin bij voorkeur met de datum: eerst het jaar, dan de maand en dan de dag. Zo staan je bestanden altijd in chronologische volgorde.
Ten slotte ruim je ook de inbox van je mail op. Om te voorkomen dat dit je steeds een hoop tijd kost, gebruik je de opties die je emailaanbieder aanbiedt. Opruimen moet je bijhouden. Plan daarom elke werkweek een vast opruimmoment in.

Stap 2. Haal buiten binnen.
Zorg ervoor dat je naar buiten kunt kijken. Het is goed om te zien dat de wereld groter is dan je kantoor. Doe de rolgordijnen open, schuif de lamellen aan de kant. Zo krijg je wat mee van de dag. Nog beter: haal buiten letterlijk naar binnen. Ga op plantenjacht bij het tuincentrum. Planten hebben allerlei fantastische eigenschappen, waarmee ze het klimaat van je kantoor verbeteren. En alleen het kijken naar groen heeft al een ontspannend effect.  
Nog niet groen genoeg? Breng dan een bezoekje aan de bouwmarkt. Schilder een muur in je favoriete tint groen. Daar kikker je van op.

Stap 3. Verbouw de boel.
Nu over de indeling van je kantoor. Die heeft grote impact op je manier van werken. Een paar voorbeelden: Alle neuzen dezelfde kant op? Dat bereik je door letterlijk aan dezelfde kant van een vergadertafel plaats te nemen. Is iedereen bij jullie gelijkwaardig? Dan vergader je aan een ronde tafel. Wil je transparant zijn? Dan zorg je voor openheid: letterlijk of door glas. De indeling doet meer dan je denkt!

Stap 4. Schep sfeer.
Je kantoor is opgeruimd en groen. Een goed begin. Maak het nu persoonlijk. Kies kleuren, vormen en materialen die bij je passen. Hang een inspirerende spreuk aan de muur. Of een foto van een resultaat waar je trots op bent. Het kantoor moet naast een praktische, ook een inspirerende werkplek zijn. En ook echt je eigen plek.

Stap 5. Denk aan jezelf.
Je omgeving is klaar voor een productieve dag. Nu jij nog. Je bent je belangrijkste gereedschap om je werk goed te verrichten. Je weet dat onderhoud aan je gereedschap belangrijk is. Waarom dan niet het onderhoud aan je eigen lichaam? Voorkom problemen door een verkeerde houding met goed ergonomisch meubilair. Check of je bureau de juiste hoogte heeft en je bureaustoel goed staat afgesteld. Je lichaam heeft recht op een beetje comfort. Zitten is het nieuwe roken, maar het is onvermijdelijk op het werk. Benut daarom elke mogelijkheid om in beweging te zijn. Pak de fiets naar je werk en eet je bammetjes tijdens een lunchwandeling. Voor je het weet voel je je stukken fitter.  Een laatste onderhoudspuntje voor je lichaam: slaap. Doe jezelf en je omgeving een plezier en neem er gewoon de tijd voor. Je zult zien dat het zich al snel uitbetaalt.

Stap 6. Stel doelen.
Je omgeving is er klaar voor. Je lichaam ook. Aan de slag dus? Maar waarmee eigenlijk? Stel eerst je doelen. 3 acties vaststellen per dag werkt voor de meeste mensen het best. Meer kun je niet onthouden. Met minder loop je kans op verveling. Wees wel realistisch. Een goede stelregel is dat je 1,5 keer zoveel tijd inplant voor een actie dan je in eerste instantie denkt nodig te hebben.

Stap 7. Go!
Begin nu. En wees productiever dan ooit!